Com gestionem el Thesaurus de la Universitat de Barcelona (THUB)
El CRAI de la Universitat de Barcelona (UB), que facilita l’accés als recursos d’informació per contribuir a la creació i difusió del coneixement, posa el seu Thesaurus a disposició de tota la comunitat universitària a través de la nostra plataforma documental. Vols conèixer quin és el procés rere aquest cas d’èxit?
En aquesta entrada, podràs conèixer quin és l’entrellat rere la publicació del Thesaurus de la Universitat de Barcelona (THUB) i quines són les característiques tecnològiques que el potencien.
Què és un Thesaurus?
L’origen del mot es troba al significat en llatí “tresor, tresoreria, magatzem”, el que explica el seu ús estès durant els segles XVI-XIX per designar tot tipus de diccionari o enciclopèdia. Actualment, el terme fa referència als glossaris jerarquitzats de camps semàntics.
En aquest cas, per exemple, el THUB és una eina que facilita la consulta al catàleg perquè:
- normalitza la forma d’accedir als índexs de matèries
- identifica sense ambigüitat el terme buscat
- agrupa els documents del catàleg a partir de les formes acceptades
En context, quines són les necessitats?
Fonamentalment, el client cercava un sistema interoperable capaç de sincronitzar les dades procedents d’una base de dades d’origen, preparar-les i difondre-les. La tecnologia de Coeli, dotada amb l’API Rest JSON i basada en estàndards internacionals, actua com a hub d’integració des d’on gestionar i publicar la informació de forma centralitzada. Així, s’ha pogut posar a l’abast el THUB a la comunitat d’estudiants i investigadors de manera àgil i intuïtiva.

Desenvolupament
La preparació d'un entorn personalitzat
En primer lloc, el nostre equip tècnic dugué a terme un mapatge de dades per crear l’entorn personalitzat del THUB. Inicialment, es va configurar el widget predefinit de publicació. Alhora, es va desenvolupar un gràfic relacional que presenta la jerarquia dels termes visualment. A més a més, es van dissenyar uns botons de descàrrega en diversos formats estructurats (RDF/XML, JSON-LD, MARC21) d’acord amb les necessitats de la comunitat universitària d’aquest recurs.
Quines són les millores?
Un disseny atractiu i accessible: més informació, millor cerca
En síntesi, s’ha fet una remodelació tecnològica en un entorn basat en la norma ISO 25964, en SKOS i orientat a la publicació en Linked Open Data integrant la cerca de matèries de diversos repositoris o catàlegs. Després, sumat a allò esmentat i arran de l’experiència, s’han introduït diverses millores. Per exemple, s’ha enriquit el disseny de la fitxa amb més referències tipològiques (Google Maps, etc), s’ha millorat el cercador tenint en compte que alguns termes poden ser homònims i s’han personalitzat les URL per poder recuperar les estadístiques de Google Analytics amb precisió.
+21.300
descriptors temàtics
+6.400
descriptors geogràfics
+200
descriptors de gènere/forma
Vols crear el teu propi Thesaurus?
Aquí i en tots els projectes, vetllem per una gestió de col·leccions més eficient. En aquesta línia, des de l’equip professional de Coeli, oferim la possibilitat de dissenyar el teu propi Thesaurus d’acord amb les teves necessitats: inclou la jerarquia de conceptes, afegeix sinònims, descripcions, tradueix a qualsevol idioma, etc.
Base de dades centralitzada
Tecnologia interoperable
Publicació digital
Som experts en la tecnologia del sector GLAM, t’acompanyem a fer créixer els teus projectes amb un segell de qualitat tecnològica i humana. Així doncs, si vols conèixer la nostra plataforma documental més de prop, fes un cop d’ull a totes les possibilitats a través dels nostres casos d’èxit o contacta’ns sense cap compromís.
Llegeix-ne més