L'enriquiment i establiment de relacions entre els diferents catàlegs del museu i d’altres fonts documentals

La progressiva digitalització del patrimoni facilita el disseny d’entorns de cerca i de descoberta des d’on donar accés, a partir d’un únic punt, a una àmplia diversitat de materials.  En el cas d’un museu, institució GLAM per excel·lència, això pot permetre fer cerques sobre les seves col·leccions i fons documentals i bibliogràfics, sense haver de conèixer prèviament com s’organitza la institució, en quins catàlegs o entorns de cerca es poden localitzar, els diferents llenguatges controlats utilitzats, etc.

La interoperabilitat entre les diferents bases de dades obre nous camis per establir aquestes relacions, que en un museu dedicat al disseny resulten especialment útils, ja que permeten deixar enrere la simple contemplació de les peces, i complir amb el seu propòsit d’explorar i revelar els processos de creació dels objectes que es custodien, així com els valors pels quals calen ser conservats.

El projecte que presentarem, Objectes enllaçats, està impulsat pel Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona. Està basat en l’enriquiment i establiment de relacions entre els diferents catàlegs del museu (bibliogràfic, arxivístic i museístic), així com amb d’altres fonts documentals internes i externes, que permeten descobrir, evidenciar i mostrar vincles entre dissenyadors i obres, obrint nous camins a la recerca, tant pròpia com externa.

Autor del resum: Albert Díaz

Aquest és un cas pràctic de la integració de diferents catàlegs a través de Coeli, i l’ús de l’API per crear una eina de consulta i estudi del disseny.

Seguidament podeu consultar la presentació a càrrec d’Albert Díaz, cap del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona. Ponència que va tenir lloc a l’Ateneu Barcelonès el passat 14 de novembre de 2019 durant la Jornada oberta de gestió i difusió de col·leccions patrimonials amb Coeli. #JornadaPatrimoniCoeli

També pots consultar la presentació en format PDF:


Aquest post fa referència a la ponència del Museu del Disseny de Barcelona que es va realitzar a la Jornada oberta en gestió i difusió de col·leccions patrimonials amb Coeli, que va tenir lloc el dijous 14 de novembre de 2019 a Barcelona.

Subscriu-te al butlletí o segueix-nos a les xarxes socials @CoeliPlatform per conèixer més novetats sobre gestió de patrimoni cultural.