Navegar entre obres: Noves narratives per a les col·leccions digitals

La presència online dels museus ha vingut per quedar-se i crear noves experiències digitals

 

Cada vegada són més els museus que trien presentar al món la seva col·lecció, deixar que l’usuari entri a les seves sales des del sofà i pugui tafanejar entre obres sense haver de posar-se mascareta.

Després del confinament que hem viscut aquest any, els usuaris han tingut una oferta tan vasta que el que al principi semblava una novetat, ha acabat sent redundant, gairebé avorrit i és una cosa que Google Trends ens ensenya clarament.

Emocions no-virtuals

La manca d’un espai físic

Una col·lecció digital mai no podrà substituir una visita entre els passadissos d’un museu, o l’emoció de visitar un museu per primera, o segona, o centena vegada.

Mai no podrà substituir la sensació d’entrar a una sala buida, trobant-te només amb l’obra d’art, tu, ella i ningú més.

Gente Observando Arte

A un museu virtual li faltarà l’olor de pintura, la remor de la gent que visita els espais xiuxiuejant comentaris, rient, plorant, emocionant-se.

A l’entrar a una exposició digital no saludaràs al controlador de sala i ningú et cridarà l’atenció per estar apropant-te massa, o per intentar fotografiar un quadre amb el teu smartphone.

I això, vulguis o no vulguis admetre-ho, ho trobaràs a faltar.

Gente Visitando Museo

Com poden les col·leccions digitals compensar aquestes mancances?

El nou paper de les col·leccions digitals

I si fem una reflexió inversa?

Què pots fer visitant una col·lecció digital que en un museu físic no pots?

 

Aprendre, apropar-te a la imatge com mai podràs fer en una sala d’un museu.

Rijskmuseum pixels

El Rijksmuseum, per exemple, ha posat a disposició del públic la seva obra més famosa The Night amb44.8 gigapixels (44,804,687,500 píxels), perquè puguis veure fins les esquerdes més remotes.

També pots compartir les teves obres favorites a les xarxes socials, comentar en directe el que estàs veient amb qui et vingui de gust, investigar, analitzar, fer cerques creuades, com pots fer a Museuobert.

Veure l’obra d’art a través de raigs X, com ens està regalant actualment cada dia el Museo del Prado al seu canal de Twitter.

Tour Virtual Egipto

Visitar espais que la cartera, o les condicions actuals, no et permeten visitar!

Com la Tomba de la reina Meresankh III

Noves narratives

Què poden fer els museus perquè aquestes visites virtuals siguin més atractives i interessants?

 

L’equip de Coeli estem treballant cada dia perquè l’experiència de l’usuari sigui única i diferent de l’experiència real.

Com? Creant diferents tipus de navegació, inventant noves narratives, pensant no només en horitzontal, sinó que en totes direccions.

Els museus treballen de forma atòmica, cada àrea treballa pel seu compte i es generen textos i continguts descriptius de peces que no estan pensats per publicacions en línia.

Fes clic aquí per descobrir quines són les narratives oferides per Coeli.