Si alguna cosa podem assegurar d’aquests últims dotze mesos, és que l’any 2020 ens ha portat a una situació inèdita a la història contemporània. A nivell col·lectiu, hem hagut de repensar noves maneres de fer, i alguns termes tals com ‘confinament’ i ‘teletreball’ s’han guanyat el seu espai al nostre vocabulari habitual.

Certament, la pandèmia de la COVID-19 ha sacsejat el sector cultural en tots els seus aspectes. Tant és així, que hem pogut comprovar com museus, biblioteques i arxius d’arreu han hagut de tancar les seves portes en vista d’un futur ple d’incertesa.

El context del naixement de #museuobert 

Des dels equips de Coeli i Nubilum, vam decidir que no podíem quedar-nos de braços creuats davant l’aturada de l’activitat cultural dels museus. D’aquesta manera, i sota el lema “Unim forces perquè els museus no parin” va néixer la iniciativa #museuobert, creada amb l’objectiu de difondre les col·leccions de museus en línia en un moment en el qual tota comunicació havia de cenyir-se a l’àmbit digital.

El portal www.museuobert.cat es va gestar en un temps rècord i va veure la llum el 8 d’abril de 2020, en ple estat d’alarma a Espanya. L’objectiu primordial de #museuobert és el de donar un altaveu comunicatiu als museus del nostre territori per acostar la cultura a les persones en un moment marcat per les restriccions sanitàries.

Quin és el balanç global del primer any?

La primera volta al Sol del projecte #museuobert deixa unes xifres encomiables, amb pràcticament 60.000 objectes patrimonials recollits i 60 exposicions virtuals dissenyades d’un total de 24 museus i equipaments culturals d’arreu del territori català.

Arran de la seva importància com un projecte punter en clau col·lectiva i digital dins del sector museístic, la iniciativa de #museuobert ha tingut cabuda en diversos congressos virtuals. El passat 25 de març es va presentar la ponència “#museuobert: los museos no se detienen ante la pandemia” dins del marc del I Congreso Internacional de Museos y Estrategias Digitales (REMED) i la setmana vinent la proposta també ocuparà el seu lloc a les XVII Jornadas Españolas de Información y Documentación (FESABID) amb la presentació en format vídeo “#museuobert: fuerzas colectivas para la difusión cultural” que compartirem properament a través de xarxes.

Vols formar part del projecte?

Demana més informació amb el següent formulari:


    La festa de celebració #1AnyDeMuseuobert

    En sintonia amb realitat digital del projecte, la celebració del primer any del portal web s’articularà a través de les xarxes socials mitjançant l’etiqueta #1AnyDeMuseuobert, des d’on es publicaran una sèrie de vídeos conjunts gravats pels mateixos museus a tall de celebració per apropar la riquesa patrimonial dels seus centres a tots els públics i fer palesa la varietat cultural del territori.

    A més a més, en paral·lel, també volem fer públic que pròximament s’escalarà un projecte germà a tot l’àmbit estatal sota el domini ‘museoabierto’ per donar a conèixer la riquesa cultural des d’una mirada més àmplia, gràcies a un acord entre les empreses Abana i Coeli. Es preveu que aquest nou espai col·lectiu es posi en marxa durant els propers mesos i s’hi sumin equipaments culturals d’arreu del territori espanyol.


    I, Coeli, què fa per a #museuobert?

    Des de l’equip professional de Coeli, com un dels impulsors del projecte, hem cedit la nostra plataforma tecnològica interoperativa a tots els museus del col·lectiu. En menys d’un mes, els nostres tècnics vàren fer una migració de gairebé 100.000 registres d’una vintena de museus amb diferents bases de dades. Amb el nostre entorn tecnològic, cada equipament pot publicar, despublicar i crear narratives al seu aire que es recullen a mode de propostes temàtiques. En afegit, també ens ocupem de la gestió del retorn de cada centre i enviem informes de les analítiques pròpies de cada centre mensualment.

    👇Si vols conèixer més detalls sobre l’entrellat tecnològic rere el projecte, t’animem a llegir aquest article!


    📣Si vols estar al dia de totes les novetats del món de la gestió patrimonial, segueix-nos als nostres perfils de xarxes social (Twitter, Facebook, Youtube) i no t’oblidis de subscriu-re al butlletí, des d’on compartim totes les notícies rellevants del sector GLAM.