Com treure partit d'una col·lecció en línia, un cas pràctic del Museu d'Història de Catalunya
El Museu d’Història de Catalunya (MHC), dedicat a la conservació i difusió del patrimoni català, celebra el seu 25è aniversari. En motiu d’aquest any assenyalat i la celebració del Dia Internacional dels Museus, posen a disposició del públic de manera directa la seva col·lecció.
De quina manera han propulsat la seva col·lecció a un altre nivell? Quin paper hi juga la tecnologia de Coeli? Com són les millores de cara a l’usuari? En aquesta entrada, t’expliquem com ho hem fet i donem resposta a les teves preguntes.

“Una de les funcions essencials de la institució és donar a conèixer aquest patrimoni, tant als historiadors i estudiosos com al públic en general, amb la voluntat de convertir-lo en un patrimoni de tots i per a tots” (Teresa Rodón, Conservadora del MHC)
En context, quines són les necessitats?
En un principi, la col·lecció del Museu d’Història de Catalunya parteix d’un gestor de col·leccions no interoperable. Això significa que la informació no està sincronitzada, és a dir, la publicació en línia no està vinculada a les dades originals. En aquest sentit, aquesta manca relacional provoca problemes d’inconsistència i duplicitats. Per aquest motiu, el Museu d’Història de Catalunya cercava una solució interoperable que fos capaç de tractar les dades àgilment per enllaçar-les a altres espais. Conseqüentment, aquest canvi permetria millorar la seva cerca i engrandir-ne les possibilitats de cara a l’usuari.
Desenvolupament: les característiques de Coeli
Com a resposta a aquestes necessitats, nosaltres ens hem ocupat d’oferir un pla d’acord amb les seves necessitats. Seguidament, vols conèixer quina ha estat la peça clau del procés?
Interoperabilitat
En essència, la nostra plataforma té la capacitat de possibilitar l’intercanvi d’informació. Directament, gràcies al Coeli Sync connectem amb la base de dades del Museu d’Història de Catalunya i recol·lectem aquella informació que la institució decideix. Per exemple: imatge, títol, autor, data, descripció, material, etc.

Un cop dins Coeli, mitjançant la seva API Rest, tota la informació queda sincronitzada i llesta per publicar en línia. Aquí, els desenvolupadors del museu tenen total flexibilitat per revisar i “pintar” les seves dades.


“La tecnologia de Coeli ens ha permès utilitzar una eina d’interoperabilitat, Coeli Sync, que de manera ràpida i sense massa interferències ens permet extreure les dades de MuseumPlus i disposar de la col·lecció en línia dins la pàgina web” (Teresa Rodón, Conservadora del MHC)
La nova col·lecció del Museu d'Història de Catalunya
Per acabar, vegem com el Museu d’Història de Catalunya ha estat capaç de treure el màxim partit del seu fons. Descobreix la renovada col·lecció en línia i celebrem el seu 25è aniversari navegant per les seves peces.
“Les millores disponibles en el motor de cerca, en les cerques complexes i també amb la informació que s’ofereix sobre nom d’objecte, temes i categories faciliten la recerca i el coneixement de la col·lecció a totes aquelles persones interessades en els objectes patrimonials que custodia el museu” (Teresa Rodón, Conservadora del MHC)
Quines són les millores?
- Filtres. El museu partia d’un sol filtre per categoria i, actualment, se’n poden aplicar múltiples (categoria, nom d’objecte, autor, lloc de procedència i tema). A més a més, aquests filtres permeten cercar pels vocabularis jerarquitzats.
- Cerca avançada. També, s’ha incorporat la cerca avançada que permet buscar per data i per diversos vocabularis (nom d’objecte, autor, material, tècnica i lloc de procedència).
- Decisió de quines dades se sincronitzen. En particular, un dels camps del gestor de col·leccions és el d’especificar si la fitxa es publica o no, que depèn 100% del personal del centre.
- Agilització del treball gràcies a la plataforma. Les dades se sincronitzen periòdicament des del gestor de col·leccions. D’aquesta manera, les noves incorporacions o modificacions es veuen reflectides al web directament.
- Optimització de les consultes internes. El personal del museu, així mateix, ara també disposa d’una plataforma al núvol que els permet fer consultes internes de manera online.
Properes passes
En quant al futur proper, el Museu d’Història de Catalunya preveu continuar amb l’ampliació i millora de la seva col·lecció online, ara que disposa d’una tecnologia interoperable capaç de crear noves narratives i posar en valor el patrimoni en línia.
“Actualment, a la dècada dels anys 2020, és absolutament necessari i prioritari la difusió del patrimoni de manera fàcil i transparent a través de les plataformes digitals” (MHC)
En conjunt, cada dia es fa més palesa la necessitat d’apropar el patrimoni via eines digitals que tinguin en compte l’experiència d’usuari. Així doncs, la publicació de les col·leccions passa per una bona gestió durant tot el procés: des del tractament de dades fins el recorregut per buscar una peça al cercador. Per aquest motiu, nosaltres ens basem en la filosofia “Create once, publish everywhere”.
Vols conèixer més de prop la nostra plataforma documental? Fes un cop d’ull a les possibilitats de Coeli a través dels nostres casos d’èxit o contacta’ns sense cap compromís.