Guia per a la difusió de museus a les xarxes socials: tips de #museuobert

 

Aquesta guia està dirigida a tots els museus que esdevinguin interessats en la difusió de les seves col·leccions en línia a les xarxes socials. Tot i així, està creada en el context del naixement de #museuobert, una iniciativa que reuneix museus amb les seves col·leccions en línia.

La curiositat es fomenta, compartir a les xarxes socials és la clau

 

Compartiu contingut! L’usuari que no us coneix, no us pot buscar perquè no sap que hi sou. Moure el contingut a les xarxes farà que l’usuari es deixi seduir per les peces més atractives de les vostres col·leccions, us segueixi i desitgi visitar-vos físicament un cop sigui possible.

La història sou vosaltres!

No hi ha res més interessant que descobrir la història que s’amaga darrera de cada peça de museu. I qui millor que vosaltres, ens pot explicar anècdotes, fets rellevants, records o curiositats, sobre cadascuna de les obres del vostre museu?

Les històries de les vostres col·leccions, per antigues o recents que siguin, són història!

Us convidem a compartir-les amb nosaltres amb l’objectiu de crear relats interessants pels nostres i els vostres usuaris.


Transformeu la vostra col·lecció online en una activitat

Molts museus compten amb un apartar d’“Activitats” o “Esdeveniments” a la seva pàgina web. Si participeu en iniciatives com la de #museuobert, podeu actualitzar aquest espai propi afegint l’enllaç extern i convertint-lo en una activitat a fer des de casa.


La navegació a xarxes

Ara més que mai, la navegació a xarxes és dinàmica. L’usuari no vol fer una passejada passiva per les col·leccions, vol activar la seva curiositat. Us seguim a les xarxes i sabem que alguns de vosaltres ja esteu duent a terme algunes d’aquestes iniciatives.

Jugueu amb els vostres seguidors

Nosaltres ho estem fent proposant diferents tipus de cerques i endevinalles.

Us animeu a jugar i crear dinàmiques amb les peces que teniu a les col·leccions de #museuobert?

La peça de la setmana

Alguns de vosaltres ja ho esteu fent. És una molt bona idea proposar una peça destacada de la vostra col·lecció cada setmana, seguint alguna temàtica concreta i construint una narrativa al seu voltant.


Propostes de cerca

Si feu servir Coeli al vostre museu podeu crear unes “cerques desades”. Cerques específiques per termes o camps concrets, que són molt útils per:

  • Ajudar als usuaris a trobar elements rellevants.

  • Per utilitzar aquests enllaços en la vostra difusió: comparteix al web com un destacat, a xarxes socials, etc.


Suggerències pràctiques 

Enllaceu des del vostre lloc web

És molt important fer visible des de tots els teus espais al web que les teves col·leccions estan online. Aquí tens alguns consells perquè no se’t passin:

  • Afegeix un enllaç a la col·lecció virtual des del teu website
  • Si tens blog, escriu una nova entrada sobre la participació al projecte de difusió en línia amb l’enllaç corresponent
  • Si, per exemple participes a #museuobert, cerca aquí el teu espai: https://www.museuobert.cat/ (entra a Museus participants)

Amb això aconseguiràs que més usuaris arribin a la col·lecció virtual, i que tant el teu lloc web com #museuobert millorin el seu posicionament web i la seva visibilitat a la xarxa.

Cites

Si mencioneu als col·laborados quan compartiu des de xarxes, sabran que esteu compartint contingut i podran interactuar amb vosaltres. Per exemple, aquests són els nostres comptes dins del projecte #museuobert:

  • Instagram: citeu-nos a @museuobert
  • Twitter: citeu-nos a @museuobert
  • Facebook: citeu-nos a @museuobert

Nosaltres també us mencionarem i etiquetarem!

Hashtags

Avui en dia es fan servir molt els hashtags per fer cerques. A més del hashtag #museuobert, n’hi ha alguns que s’estan fent servir molt al sector cultural durant aquest confinament, són els següents:

#TornaremAlsMuseus
#CulturaDesdeCasa
#joactuo
#MuseusACasa
#DespertaAmbArt
#JoEmQuedoACasa


Qui som a #museuobert – Fem xarxa!

Cada setmana diversos museus es sumen a la iniciativa de #museuobert que té l’objectiu de fer arribar la cultura i el patrimoni a casa de tots.

Volem crear una xarxa #museuobert sòlida, per tant, us facilitem un directori dels centres actius en l’actualitat i els seus corresponents enllaços a les xarxes socials per poder seguir-nos la pista.