Volem donar-vos la benvinguda i explicar-vos qui som, els nostres objectius i les nostres il·lusions en aquest nou projecte: Coeli.
La primavera de 2017 vam presentar Coeli, i obrim el blog per compartir continguts actuals i especialitzats amb museòlegs, documentalistes, arxivers, bibliotecaris i tots aquells interessats en el món de la gestió de les col·leccions patrimonials.
Arrel de les consultories i serveis que desenvolupem en els projectes de NUBILUM per museus, arxius, galeries o altres tipus d’institucions culturals en trobàvem, en la majoria dels casos, amb dificultats per aconseguir visualitzar les col·leccions online. Així va néixer la idea de Coeli per cobrir una necessitat i donar una oportunitat per a la gestió de col·leccions patrimonials digitals.
La importància de publicar les nostres col·leccions online
¿Per què difondre el nostre patrimoni online?

Una de les principals raons és que volem valoritzar el patrimoni i això requereix donar-li un ús. És a dir, el nostre objectiu ha de ser fer atractiva i accessible la col·lecció als usuaris.
Una part ha de sortir del coneixement, experiència, innovació i creativitat dels professionals de cada institució: com mostrar l’atractiu de la nostra col·lecció, crear emocions, ensenyar història…
Tot i així, hi ha una altra part necessària: la transformació digital. És una realitat a la que tots ens hem d’anar adaptant.
Conquerir el món digital ens permet:
- Arribar a gran quantitat d’usuaris: espai i temps ja no seran una limitació.
- Fer les col·leccions més accessibles: l’accessibilitat web permet adaptar la visualització, els mètodes de navegació, el llenguatge, etc.
- Més flexibilitat per la difusió: un entorn online és més flexible per crear objectes destacats, llistes, categories, etc.
- Més canals: publica la teva col·lecció al teu website, utilitza les xarxes socials, crea una aplicació o guia digital, comparteix novetats a través de newsletters, etc.
- Adaptació als canvis: el món de la informació ha canviat, ja no aprenem, llegim, consultem, estudiem… de la mateixa manera. Les nostres col·leccions també han de formar part d’aquest nou món si volem que s’adaptin als nous hàbits.
Llavors, per què no es publiquen?

Excloent el cas de les biblioteques, que han aconseguit estandarditzar-se i crear xarxes de col·laboració molt extenses, en altres àmbits com l’arxivístic o el museogràfic la situació és més complexa, perquè:
- Absència de difusió online: en molts casos no es disposa de web o d’altres entorns digitals de difusió, de manera que la publicació de la col·lecció requereix de la creació d’un entorn web des de zero i formació o contractació d’empleats per a la seva gestió.
- Dificultat per reutilitzar les dades: moltes de les eines per documentar i gestionar les col·leccions no estan pensades per reutilitzar les dades en altres plataformes o tecnologies.
- Especificitat de cada col·lecció: cada museu, arxiu o galeria disposa de col·leccions molt particulars, fet que no facilita l’ús d’estàndards o termes normalitzats.
- Mercat poc competitiu i innovador: altres sectors estan desenvolupant eines pensant en els avenços tecnològics i la transformació digital, on el mercat és molt competitiu. No passa el mateix respecte les aplicacions per a la gestió de col·leccions.
Així doncs, Coeli neix per resoldre totes aquestes problemàtiques.
I aquí teniu la nostra proposta
Coeli és un software i és un servei, el que anomenem tècnicament SaaS (Software as a Service).
Amb Coeli hem solucionat tots els problemes abans citats, perseguint els següents objectius:
- Publicar col·leccions ha de ser fàcil: l’esforç a destinar per la publicació va des de crear un website per defecte a través d’un clic, fins a deixar que els desenvolupadors web personalitzin fins l’últim detall.
- Reutilitzar les dades: la interoperabilitat i la integració són la base. Les col·leccions que surtin de Coeli podran reutilitzar-se en qualsevol entorn (aplicacions, canals de difusió…).
- Treballar de manera còmoda, amb una eina intuïtiva, moderna i àgil: només necessites un navegador i connexió a internet.
- Normalització de termes: identifica els termes (descriptors) més adequats, definits per fonts de referència internacionals: noms d’autors, objectes, llocs o períodes, entre d’altres.
- Estàndards documentals: som experts en gestió documental, per això considerem essencial l’ús d’estàndards.
- Obre les dades al món: si vols anar més enllà, pots obrir les teves dades a portals com Europeana. Ho aconseguim gràcies a les dades enllaçades (Linked Open Data).
- Plans flexibles: els nostres plans s’adapten a les necessitats de cada client. Només necessites normalitzar termes? Vols publicar la teva col·lecció a un website creat per defecte o en la teva pròpia web corporativa? Només vols documentar? T’interessa una eina de gestió de col·leccions integral?…
- Consultoria: des del primer contacte assessorem, proposem i busquem les solucions més adequades per a cada client.
En definitiva…
Coeli està format per un equip d’experts en gestió documental, museus, arxius i continguts digitals, que creu en el poder de la transformació digital, i que a través de l’experiència ha creat un software i un servei per poder gestionar les col·leccions patrimonials de manera senzilla i adaptada a les noves necessitats tecnològiques.
Si vols saber una mica més…
- Sobre els nostres plans flexibles
- Sobre les característiques de Coeli
- Sobre les funcionalitats i la manera com s’utilitza Coeli
O contacta directament amb nosaltres!
Llegeix-ne més
Nothing found.