El qUIc, l'eina d'intel·ligència artificial per al reconeixement facial dels +120.000 rostres del fons fotogràfic del Teatre Lliure

Hem desenvolupat un programari punter per al suport a la catalogació amb intel·ligència artificial

Durant els últims dos anys, des dels equips de CoeliNubilum hem donat suport a la digitalització del fons documental del Teatre Lliure. Les col·leccions patrimonials de l’Arxiu Lliure inclouen fotografies, vídeos d’espectacles, entrevistes, programes de mà, cartells, articles de premsa, objectes, figures, arxius sonors, etc., des de l’any 1976 fins a l’actualitat. Com que el seu fons fotogràfic està compost de +50.000 imatges amb 120.00 rostres, des de Coeli hem desenvolupat un projecte experimental de catalogació amb sistemes d’intel·ligència artificial per agilitzar els processos de documentació gràcies al reconeixement facial a través de l’eina qUIc. Què és el qUIc? Quins són els resultats d’aquest projecte pioner?

“El qUIc és l’eina de catalogació de les fotografies que guardem al Teatre Lliure. Per tal de poder-les catalogar, el que hem fet és dissenyar una prova pilot de reconeixement facial que consisteix en aquesta eina. Aquest projecte d’intel·ligència artificial s’ha complementat amb intel·ligència natural”

Anabel de la Paz (Responsable d’arxiu, biblioteca i patrimoni del Teatre Lliure)

Què és el qUIc? Com funciona?

El programari facilita la catalogació d'onomàstics mitjançant eines de detecció i reconeixement facial

El nom de l’eina “qUIc” prové del joc de paraules entre el cèlebre joc de taula ‘Qui és qui’ combinat amb les sigles de User Interface (UI), conjugant l’essència lúdica de la catalogació amb intel·ligència artificial amb l’objectiu de fer partícips tots els usuaris de la institució patrimonial en aquest procés documental.

+ recursos sobre el qUIC

Paz, A. de la; Folia, M. 2022. "El rastro del rostro: catalogación con herramientas de reconocimiento facial en el Teatre Lliure" del llibre d'actes del II Congreso Internacional de Museos y Estrategias Digitales. UPV, Valencia, 19-28 de octubre de 2022. https://doi.org/10.4995/CIMED22.2022.15566

Paz, A. de la; Folia, M. 2022. "Hi ha IA, Catalogació amb intel·ligència artificial" a la II Jornada Coeli: Col·leccions Patrimonials & Innovació Digital. Coeli Platform, Barcelona, 2 de juny de 2022. https://www.youtube.com/watch?v=HgB7JG947Qk

El ritme de les tasques de catalogació dels fons fotogràfics creix exponencialment. Generalment, el procés de reconeixement facial consta de les següents tres fases: (i) la detecció facial, que genera un resultat de coordenades que emmarquen la cara, basada en l’estàndard International Image Interoperability Framework (IIIF); (ii) l’extracció del vector que representa de manera numèrica aquesta cara; (iii) el càlcul comparatiu d’aquests vectors per determinar el grau de similitud entre els rostres.

Pel que fa al seu funcionament, la detecció facial permet centrar el procés de catalogació en el rostre de les persones que apareixen al fons fotogràfic alhora que els algorismes de reconeixement facial suggereixen automàticament les cares semblants d’aquelles seleccionades prèviament. Així doncs, l’usuari del qUIc pot entomar aquest procés des de diverses estratègies de treball per catalogar el fons fotogràfic d’una forma eficaç: recorrent-hi totes les cares pendents d’identificar de manera aleatòria o bé agrupant-les per espectacle o per semblança del rostre prèviament identificat.

Els resultats d'aquest projecte tecnològic

La publicació de l'arxiu digital del Teatre Lliure amb +60.000 objectes patrimonials

Aquesta setmana s’ha presentat l’Arxiu Lliure, un espai digital que permet navegar pels +60.000 objectes del fons documentals del Teatre Lliure que utilitza el nostre software i el qUIc. La vocació d’aquesta “plataforma viva”, tal com l’ha anomenada el director Juan Carlos Martel Bayod, és preservar i donar a conèixer els testimonis artístics de la trajèctoria de la institució. D’aquesta manera, el Teatre Lliure es converteix en el primer teatre de tot el país que compta amb el seu arxiu digitalitzat. Llegeix la crònica de l’estrena aquí.

En aquesta línia, l’estrena d’aquest projecte és només el tret de sortida a un espai que estarà en constant creixement i actualització de dades. De moment, s’hi han catalogat +28.000 cares gràcies a l’ajuda del qUIc: la catalogació amb intel·ligència artificial de la mà de la intel·ligència natural de la plantilla del Teatre Lliure. Des de Coeli, estem molt contents d’oferir les solucions tecnològiques més innovadores als nostres clients per resoldre els reptes del sector patrimonial.

👩‍💻 Si vols saber més coses sobre nosaltres...

…estarem encantats de rebre’t! Coeli és un software as a service (SaaS) que ofereix solucions tecnològiques per a les col·leccions de tot tipus d’institucions patrimonials (museus, arxius, biblioteques, galeries d’art, fundacions, etc.). El nostre equip treballa dia a dia per oferir un servei de màxima qualitat tecnològica, perquè creiem que cada projecte és únic. Si vols estar al dia de totes les novetats de cultura digital, t’animem a inscriure’t al nostre butlletí.