Què és l'"Ask A Museum"?

L'”Ask A Museum” és una iniciativa anual que té lloc a les xarxes socials, que enguany se celebra el 14 de setembre. La idea és que el públic pugui enviar les seves preguntes més curioses a les institucions patrimonials, atansant així la feina del dia a dia del personal i connectant directament amb l’audiència. Aquest repte, que podeu trobar a les xarxes socials a través de #AskAMuseum, començà el 2010 a Twitter, però aquests últims anys s’ha estès per Instagram, Youtube, Facebook i Tiktok.

Ask A Museum Logo

Des de Nova Zelanda fins als Països Baixos, any rere any la iniciativa “Ask A Museum” esdevé un espai participatiu que obre les portes dels museus, galeries d’art i arxius d’arreu del món. La pàgina oficial del “Ask A Museum” recull alguns exemples de les preguntes que els usuaris digitals han efectuat en les últimes edicions:

  • Quin és el teu objecte preferit de la col·lecció?
  • De quina manera podem apropar els museus al jovent?
  • Amb quin dels artistes de la teva exposició t’agradaria fer un cafè?
  • Què és el que més t’agrada de la teva feina?

Les preguntes sobre gestió de col·leccions patrimonials

Experiències de museus, galeries i arxius

Nosaltres també tenim preguntes, és per això que també creem espais de participació. Aquest any hem celebrat la segona edició del nostre esdeveniment, la II Jornada Coeli, on hem pogut conèixer les experiències de primera mà de museus, arxius i galeries d’art. La taula rodona “Gestió transversal, el dia a dia”, que ha estat formada per Isaura Solé (Documentalista i coordinadora de digitalització al Museu Pau Casals), Emili Revilla (Responsable de l’arxiu arqueològic del centre de col·leccions del Museu d’Història de Barcelona) i Josep M. Torres (Comptable a la galeria Artur Ramon Art), n’és tot un exemple.

“El que nosaltres volíem era trobar una solució que ens permetés ajuntar totes aquestes bases de dades i poder fer cerques des d’una sola eina per englobar-ho tot. I això és el que hem fet amb Coeli. Ara el fem servir molt a nivell d’ús intern i també ens serveix per posar la nostra col·lecció en línia” (I. Solé)

Cadascun dels participants d’aquesta taula rodona comparteix la seva experiència pel que fa a la gestió de col·leccions patrimonials, la transformació digital i l’impacte de la pandèmia en les seves tasques diàries. Des d’una perspectiva de primera mà, tot això il·lustra les realitats ben diverses de les institucions patrimonials.

Uneix-te a la conversa digital

Les xarxes socials són un canal d’interlocució crucial durant tot l’any. Tal com hem comentat al llarg d’aquesta entrada, l'”Ask A Museum” és una gran oportunitat per apropar la teva institució cultural al públic, es per això que t’animem a participar-hi durant el 14 de setembre amb el hashtag #AskAMuseum. Segueix-nos a través dels nostres perfils (@CoeliPlatform) si vols estar al dia de les novetats de cultura digital.