Com actualitzar una col·lecció en línia? El cas pràctic del CRAI Biblioteca de Reserva (UB)

La col·lecció de llibres del CRAI Biblioteca de Reserva de la Universitat de Barcelona és una de les col·leccions de llibre antic més importants del país. Actualment, custodia més de 2.200 manuscrits (segles X-XIX), al voltant de 70.000 edicions des del segle XV fins a l’any 1820 i un notable grup de gravats i pergamins.

Aquest ric conjunt documental, per una banda reflecteix àmpliament el període de la impremta manual a Europa i per una altra, permet obtenir informació valuosa sobre la seva propietat, lectura i ús, específicament amb els testimonis de marques d’impressors i antics posseïdors.

Com han renovat el recurs de les bases de dades? Quines són les millores de cara a l’usuari? A tot això, quin paper hi juga la tecnologia de Coeli? En aquesta entrada, t’expliquem el desenvolupament d’aquest cas d’èxit.

En context, quines són les necessitats?

En un principi, es partia d’un portal estàtic pensat únicament per a investigadors i professionals de llibre antic. Per tal d’obtenir un millor rendiment dels dos recursos i a la vegada arribar a un públic més general, es buscava una visió més actual del portal. Per aquest motiu, el CRAI Biblioteca de Reserva cercava una solució flexible capaç de tractar les dades àgilment, que comportés un enriquiment i una eficiència de les cerques i presentar-les amb més dinamisme.

Desenvolupament: les característiques de Coeli

Després de més de vint anys en una plataforma pròpia de la Universitat de Barcelona, les dades s’han sincronitzat directament amb Coeli Sync. Un cop dins l’eina interoperable, mitjançant la seva API Rest, la informació queda sincronitzada i llesta per publicar en línia.

Coeli Platform posa a punt una nova versió de la base, amb una cerca més eficient i flexible, una major presència a la xarxa i una presentació atractiva on les imatges són protagonistes”

El mapeig d’aquestes dues bases de dades tan singulars, ara en un sol portal,  ha estat una feina constant de revisió i ajust. Les dades s’extreuen en MARC21 i s’hi apliquen certes transformacions automàtiques un cop es carreguen a Coeli. Per exemple, dins de Coeli s’han enllaçat els vocabularis i llocs geogràfics amb el Thesaurus de la UB per poder obtenir la traducció dels termes. De manera semi-automàtica, també s’han introduït les coordenades geogràfiques per poder pintar les dades sobre el mapa.

Durant tot el procés ha estat importantíssima la feina de revisió per part de les bibliotecàries del CRAI, així com la nova digitalització a millor qualitat d’algunes de les marques. 

El nou recurs de marques d’impressors i antics posseïdors

El nou portal s’estructura en dos àmbits: registre d’impressors / registres d’antics posseïdors. Es pot consultar en català, castellà i anglès. La millora de la usabilitat ha estat gràcies a la combinació de les dades de Coeli i la direcció d’art de l’empresa Edittio. Si vols veure’n la seva navegació, fes clic a la següent imatge.

“La tecnologia de Coeli ens ha permès, per una banda, passar a tenir una visibilitat a la xarxa determinant, i per altra, optimitzar al màxim la seva explotació i el seu rendiment” (Neus Verger, responsable del CRAI Biblioteca de Reserva)

Quines són les millores?
  • Disseny i usabilitat web. El portal vesteix de gala amb el nou disseny i noves possibilitats de navegació i filtratge. Un punt clau ha estat dotar-lo d’una experiència d’usuari còmoda, àgil i atractiva.
  • Filtres. Originalment, la col·lecció partia d’un ús limitat dels filtres. Actualment, se’n poden aplicar múltiples (lloc, divisa, gènere, orde religiós, ocupació, etc). Les possibilitats de cerca s’obren davant els ulls de l’usuari.
  • 3 modes de visualització. També, s’han incorporat tres entorns a l’hora de buscar: imatges de les marques, llistat d’impressors i mapa. Tots ells, compten amb la possibilitat d’acotar la cerca cronològicament, geogràficament i amb diverses facetes.

En conjunt, cada dia es fa més palesa la necessitat d’apropar el patrimoni via eines digitals que tinguin en compte l’experiència d’usuari. Així doncs, la publicació de nous recursos sobre col·leccions passa per una bona gestió durant tot el procés: des del tractament de dades fins al recorregut per buscar una peça al cercador. Per aquest motiu, nosaltres ens basem en la filosofia “Create once, publish everywhere”.

Vols conèixer més de prop la nostra plataforma documental? Fes un cop d’ull a les possibilitats de Coeli a través dels nostres casos d’èxit o contacta’ns sense cap compromís.