“Compartir és multiplicar” (Conxa Rodà, UOC-MNAC)
Hem volgut recollir les cinc reflexions clau sobre l’estratègia digital dels museus del primer Congreso Internacional de Museos y Estrategias Digitales organitzat virtualment per REMED (Red de Museos y Estrategias Digitales), que acollí més de quatre-cents assistents durant els passats dies 25-26 de març de 2021 i on nosaltres hi vàrem participar en qualitat de patrocinadors i comunicants amb el projecte #museuobert.
1. On-line i off-line
Primerament, allò digital i allò presencial no són termes antagònics. Cal adoptar una mirada transversal a l’hora de dissenyar estratègies per tal d’oferir una experiència omnicanal als nostres públics, tal com va defensar a la seva presentació la directora de NETSU, Susana Funes. Els visitants ja no interactuen amb els museus d’una sola manera sinó amb mitjans online i offline, tots ells entremesclats al nostre dia a dia. Per aquest motiu, és necessari apostar per un punt de partida híbrid capaç de trencar amb el binarisme virtualitat-presencialitat i concebre l’estratègia d’una forma transversal.

2. Comunitat
En segon lloc, és de crucial importància pensar en clau comunitària. Des d’un bon principi, ja a la ponència d’obertura del congrés, l’investigador Ross Parry de la Universitat de Leicester apel·là a l’emoció, l’equitat i la comunitat com a eixos vertebradors del museu meta-modern. Aquest enfocament pensat en plural ha estat un dels grans protagonistes del congrés #CIMED2021, i el portal col·lectiu #museuobert n’és un exemple.
🟠¡Ponemos punto y final al #CIMED2021! Enhorabuena por la organización @REMED_20 y felicidades a todas las personas que lo hacen posible detrás de la pantalla.
— Coeli Platform (@CoeliPlatform) March 26, 2021
👏Orgullosos de ser patrocinadores de un espacio de aprendizaje tan necesario que ya camina hacia la próxima edición. pic.twitter.com/G9N93KapGk
3. Patrimoni humà
El context actual ha empès a molts museus a repensar els seus continguts a través de les xarxes socials, essent l’única via de comunicació durant molts mesos d’aturada de l’activitat. Aquest canvi de paradigma ha propulsat una comunicació marcada per l’empatia amb la persona rere la pantalla, tal com comentà en Javier Sainz de los Terreros del Museo del Prado. Potenciar el tracte humà tot mostrant els engranatges interns de cara als usuaris és vital, és a dir, “humanitzar el personal dels museus” en paraules de Nacho Granero de La Cultura Social, per acostar-nos-hi de manera pròxima i rigorosa.

4. Comunicació interdepartamental
L’estratègia digital del museu s’ha d’abordar de manera integral, apropant el departament de comunicació a la resta de seccions. La col·laboració entre tots els actors que conformen el museu propicia la creació de narratives innovadores i és una peça clau a l’hora de conformar un full de ruta amb sentit global.
“No se m’acudeix cap racó del museu que no estigui tocat per allò digital”
(Conxa Rodà, UOC-MNAC)
5. Avaluació
¿Quins són els objectius de la teva estratègia digital? ¿Quines són les mètriques que t’ajudaran a avaluar-la? ¿Amb quina freqüència s’han d’analitzar? Totes aquestes preguntes, que plantejà l’analista digital Elena Villaespesa del Pratt Institute, il·lustren la necessitat de monitoritzar i avaluar el desenvolupament de l’estratègia digital d’una forma contínua.

És indispensable que els esforços vagin acompanyats d’una gestió del retorn, tant amb mètodes qualitatius com quantitatius. Amb aquestes informacions, es pot dur a terme un seguiment analític de la salut del museu i detectar-ne els espais de millora per un desenvolupament més sostenible d’acord amb els valors de cada institució.
I Coeli, què pot fer per a tu?
Dins del marc del congrés #CIMED2021, hem tingut l’oportunitat de presentar la nostra eina 100% interoperativa als assistents a través d’una demostració en viu. Coeli és una solució al núvol que acompanya a créixer els teus projectes amb un segell de qualitat tecnològica i humana. Vols conèixer més de prop com funciona la nostra plataforma? Contacta amb nosaltres sense cap tipus de compromís!

Si voleu recuperar les ponències del congrés #CIMED2021, feu clic aquí.
Llegeix-ne més
Nothing found.