Un recull del congrés internacional sobre col·leccions en línia de MuseumNext

Click pieza patrimonial

Vols publicar una col·lecció patrimonial en línia i conèixer què s’hi cou arreu del món? En aquesta entrada, compartim els aprenentatges del congrés internacional “Digital Collections Summit” de MuseumNext de 2021, juntament amb un seguit d’exemples pràctics ben inspiradors.

Canviem les pràctiques en resposta a les condicions canviants” (Alwyn Collinson, University of Oxford)

Guia d'exemples pràctics

1. Pensament digital

Atès el seu immens potencial per crear noves experiències, cal concebre les col·leccions en línia com un punt de partida per teixir nous significats. La perspectiva digital ha d’esdevenir una activitat central, creadora d’una interlocució entre diversos departaments de cada museu. En simbiosi, tot això propulsarà l’experiència física dels visitants.

2. Experimentació contínua

Ha de ser una eina de recerca o bé un espai de descobriment? En línia amb el món de possibilitats que neix gràcies a la publicació digital, cal perdre la por de combinar diverses experiències per al públic. “Us animo a gaudir de la bellesa d’experimentar: com més maneres d’experimentar la col·lecció, millor” (Jenna Bain, State Library of NSW).

Radio

Ràdio MoLi

Museum of Literature Ireland

En aquest cas d’èxit, es desdibuixa la línia entre la curadoria d’un museu i la producció de contingut digital. Des de l’any 2019, el Museum of Literature Ireland s’ocupa de la programació 24/7 de la seva emissora de ràdio pròpia ‘Ràdio MoLi‘. A través de lectures i entrevistes, documenten i arxiven la feina d’escriptors irlandesos contemporanis. “Som curadors actius, perquè aquests documents no existiríen sense la nostra voluntat de produir-los” (Benedict Schlepper-Connolly, Museum of Literature Ireland). En essència, són productors d’una col·lecció patrimonial en constant creixement digital.

3. L'usuari al centre

Quan es tracta de grans quantitats de dades, de quina manera es poden crear experiències d’usuari realment significatives? Tal com s’ha comentat en altres articles, és de vital importància tenir en compte l’usuari a l’hora de presentar les col·leccions en línia. Seguidament, trobareu tres idees a partir d’exemples pràctics.

Johanneksen kirkko, 1919

'My Gallery'

Finnish National Gallery

Habilitar l’accés a la creació d’una col·lecció pròpia a partir del fons del museu, on l’usuari pugui seleccionar-ne les peces i compartir la seva galeria a través de xarxes. Endinsa-t’hi i descobreix la nostra selecció particular de Coeli.

The Lens ACMI

The Lens

Australian Centre for the Moving Image

Connectar la visita física al museu amb una post-visita virtual mitjançant The Lens, un dispositiu portàtil que recull les obres d’art de l’exposició i les recopila en una col·lecció en línia on l’usuari pot aprofundir en cada història des de casa.

Collection Scope

Collectionscope

American Museum of Natural History

Jugar amb els modes de visualització per presentar les col·leccions patrimonials. Collectionscope és una eina de codi obert que permet explorar les col·leccions a través del temps i l’espai des de diversos tipus de presentació immersiva.

4. Desenvolupament pas per pas

Durant el congrés, s’ha posat èmfasi al fet de desenvolupar els projectes digitals en diverses etapes. En suma, la segmentació permet abastar millor tots els processos i “conèixer les passes fetes en detall per si calgués refer el camí de nou” (Lorraine Finch, LF Conservation and Preservation).

5. Escolta les dades

Per últim, la recollida de dades i l’avaluació són punts molt importants a tall estratègic. Per exemple, quin és el flux de comportament dels usuaris dins la teva col·lecció en línia? Quins són els termes més cercats? Un cop investigats, podràs determinar nous objectius i accions basades en conseqüència.

Whiteboard

DCD Labs Development Diary

Dance Collection Danse

L’aprenentatge és un procés, cal posar-lo en valor. Un dels aspectes més interessants del projecte DCD Discover, que té per objectiu esdevenir un dipòsit d’arxius centrat en la dansa, són els diaris en obert dels seus desenvolupadors. Concretament, aquests diaris són un recull de les millores contínues del projecte, on els membres publiquen en obert tot allò que passa rere el teló. En conjunt, els aprenentatges també poden resultar útils per a altres professionals.

Flecha azul abajo

La teva col·lecció digital a un altre nivell

Al núvol, per al núvol. Donem ales a la teva col·lecció patrimonial amb una eina interoperable pensada per a un món interconnectat. Som Spectrum Partners (Collection Trust) i el nostre software està basat en estàndards de referència internacional del sector GLAM. Coeli és la conjunció de flexibilitat i professionalitat tecnològica.